Harta Intelek
PENGKOMERSIALAN
Harta Intelek
PENGKOMERSIALAN
-
Polisi Harta Intelek
-
Status Harta Intelek
Bil. Serial No./
Filing No./
Certificate No.Harta Intelek Pencipta/Penerima Tugasan Tarikh Pendedahan 1 TS 2023/01/143 Penghasilan Filem Boleh Dimakan Daripada Kanji Dan Kitosan Menggunakan Teknik Penyemperitan (Extrusion) Noor Zainah Adzaly 2023 2 CR 2023/02/106/
LY2023W04413/
CRLY2023W04413PEMBANGUNAN FILEM BERWARNA BOLEH DIMAKAN DARIPADA SUMBER SEMULAJADI
Pembangunan Filem Boleh Dimakan Daripada Sumber SemulajadiKhairol Nadia Abd Halim 2023 3 CR 2023/03/107/
LY2023W04415/
CRLY2023W04415SAMBAL NANGKA
Teknologi Penghasilan Nangka SambalDr. Koh Soo Peng 2023 4 TS 2023/04/141 Softcandy Daripada Buah-Buahan Untuk Kanak-kanak Dr. Aida Hamimi Ibrahim 2023 5 TS 2023/05/144 Teknik Baru Dalam Penghasilan Liberica Kopi Spesialiti Dr. Koh Soo Peng 2023 6 PT 2023/06/095/
PI2023006056AN AFLATOXIN DETECTION SYSTEM
Pengesanan Pantas Aflatoxin Pada Jagung Bijian Dengan Peranti Biosensor Mudah Alih IoTDr. Nur Azura Mohd Said 2023 7 TS 2023/07/145 Panel Diagnostik Padi Untuk Pengesahan Ketulenan Benih Mohd Shahril Firdaus Ab Razak 2023 8 CR 2023/08/108 Pakej Pembajaan Hasil Tinggi Varieti Padi Hibrid Baharu Muhammad Naim Fadzli Abd Rani 2023 9 CR 2023/09/109/
LY2023W04412/
CRLY2023W04412S.O.P TEKNOLOGI PENGHASILAN JERKI DAGING BERTEKSTUR LEMBUT DAN KURANG LIAT
Jerki Daging Berstruktur Lembut dan Kurang LiatMohd Nazri Mohd Zafar 2023 10 TS 2023/10/146 Multigen Chip Trait Kualiti dan Ketahanan Abiotik Padi Mohd Shahril Firdaus Ab Razak 2023 11 CR 2023/11/110 SOP Pemeliharaan Secara Massa Agen Kawalan Biologi bagi Kawalan Serangga Perosak Utama Tanaman Saiful Zaimi Jamil 2023 12 TS 2023/12/147 Proses Penghasilan Teh Tinggi GABA Dr. Azlina Mohd Danial 2023 13 CR 2023/13/111 Teknologi Sedia Dihidang Makanan Malaysia Sabeetha Sarmin 2023 14 CR 2023/14/112 Teknologi Pek Makanan Konvenien Makanan Malaysia (Nasi Lemak, Roti Canai, Char Kuetiau, Sate Ayam dan Teh Tarik) Sabeetha Sarmin 2023 15 TS 2023/15/148 Teknologi Penghasilan Antibodi Poliklonal Terhadap Penyakit Tanaman Pathogen Makanan dan Kontaminasi Pertanian Dr. Nur Azura Mohd Said 2023 16 TS 2023/16/149 Sistem Kawalan Biologi Kumbang Palma Merah (RPW) Menggunakan Formulasi Nano-emulsi Kulat Metarhizium dan Perangkap Berferomon Baharu di Kawasan Penanaman Kelapa Dr. Mazidah Mat 2023 17 TS 2023/17/150 Bahan Penarik Alternatif (ethyl acetate) Bagi Kawalan Kumbang Palma (RPW) Wan Khairul Anuar Wan Ali 2023 18 TS 2023/18/151 Teknologi Minuman Kaya Likopen Mohamed Nazim Anvarali 2023 19 PVP 2023/19/058/
PVBT 025/23Klon Baharu Kopi Liberica Berhasil Tinggi (MKL8) Noor Syahira Nasarudin (60), Mohd Noh Yusof (40) 2023 20 PVP 2023/20/059/
PVBT 026/23Klon Baharu Kopi Liberica Berhasil Tinggi (MKL9) Noor Syahira Nasarudin (60), Mohd Noh Yusof (40) 2023 21 PVP 2023/21/060/
PVBT 027/23Klon Baharu Kopi Liberica Berhasil Tinggi (MKL10) Noor Syahira Nasarudin (60), Mohd Noh Yusof (40) 2023 22 CR 2023/22/113 Pengesanan Pantas Aflatoxin Pada Jagung Bijian Dengan Peranti Biosensor Mudah Alih IoT Dr. Nur Azura Mohd Said 2023 23 CR 2023/23/114 Sistem Kawalan Biologi Kumbang Palma Merah (RPW) Menggunakan Formulasi Nano-emulsi Kulat Metarhizium dan Perangkap Berferomon Baharu di Kawasan Penanaman Kelapa Dr. Mazidah Mat Bahari 2023 24 CR 2023/24/115 Pakej Mekanisasi Pengeluaran Nanas di Tanah Gambut Rohazrin Abdul Rani 2023 25 CR 2023/25/116 Teknologi Penyejukbekuan Kriogenik Nangka Dalam Bentuk Sebiji Nur Azlin Razali 2023 26 TM 2023/26/041 Teknologi Minuman Kaya Likopen Mohamed Nazim Anvarali 2023 27 PVP 2023/28/061 Varieti Berpotensi Untuk Kawasan Tadahan Hujan (MR326) Dr. Elixon Sunian 2023 28 PVP 2023/29/062 Varieti Berpotensi Untuk Kawasan Tadahan Hujan (MR331) Dr. Elixon Sunian 2023 29 CR 2023/31/118 Sistem Pembersihan dan Penggredan Tembikai Dr. Zainun Mohd Shafie 2023 30 CR 2023/32/119 Pembangunan Varieti Padi Hibrid Baharu MARDI – HY0046H Muhammad Naim Fadzli Abd Rani 2023 31 CR 2023/33/120 Sistem Vertiplanter Automasi Sakinah Idris 2023 32 CR 2023/34/121 Kaedah Pembangunan Koloni Induk dan Koloni Sokongan Elit Bagi Menyokong Penghasilan Koloni Baru di Lapangan Dr. Mohd Fahimee Jaapar 2023 33 CR 2023/35/122 SOP Penghasilan Beras Rebus Dr. Asfaliza Ramli 2023 34 TS 2023/36/152 Minuman Kelapa Muda Berkarbonat
Penambahbaikan Jangka Hayat Produk Minuman Kelapa Muda Berkarbonat Melalui Kaedah Rawatan MicrofiltrationNur Farah Hani Muhamad 2023 35 TS 2023/37/153 Teknologi Penghasilan Minuman Air Santan Berperisa Mohd Izwan Mohd Lazim 2023 36 TS 2022/01/129 Nano-Emulsi Bagi Rawatan Awal Penyakit Bawaan Biji Benih Padi Dr. Noor Azlina Masdor 2022 37 PT 2022/02/092/
PI2022006787A LATERAL FLOW IMMUNOASSAY TEST STRIP AND A METHOD OF PRODUCING THE SAME FOR DETECTING RICE PATHOGEN
Kit Pengesan LFIA Bagi Penyakit Padi Hawar Daun Bakteria (BLB), Jalur Daun Bakteria (BLS) dan Karah (Blast)Mohd Afendy Abdul Talib 2022 38 PT 2022/03/093/
PI2022004518A SAGO TRUNK GRATING DEVICE AND METHOD THEREOF
Mesin Pemarut Batang SaguWan Mohd Fariz Wan Azman 2022 39 CR 2022/04/086/
LY2022W02986/
CRLY2022W02986MANUAL TEKNOLOGI PENGELUARAN CILI SECARA ORGANIK
Pakej Teknologi Pengeluaran Sayuran Berbuah (Cili) Secara Organik Dan IntensifNur Liyana Iskandar 2022 40 CR 2022/05/087/
LY2022W02981/
CRLY2022W02981Teknologi Pengendalian Lepastuai Asam Gelugur (Garcinia atroviridis) Dr. Zaulia Othman 2022 41 TS 2022/06/130 Opak Tinggi Serat Diet Daripada Hampas Soya Norzaleha Kasim 2022 42 TS 2022/07/131 Teknologi bar komposit pembebasan tenaga berskala untuk atlet enduran, individu aktif dan golongan health conscious (NutrifitTM Bar Enduran) Dr. Khairunizah Hazila Khalid 2022 43 TS 2022/08/132 Titisan padi transgenik varieti MR219 yang dipertingkatkan kerintangan terhadap penyakit hawar seludang Dr. Rogayah Sekeli 2022 44 CR 2022/09/088/
LY2022W02980/
CRLY2022W02980Teknologi kejuruteraan pengeringan dan penyimpanan jagung bijian di iklim Malaysia Ts. Yahya Sahari 2022 45 TS 2022/10/133 Teknologi Kandi Pembebasan Tenaga Tinggi untuk Atlet Enduran (Nutrifit™ High Energy Candy) Dr. Faridah Hussin 2022 46 TS 2022/11/134 Teknologi Pemprosesan Aiskrim Kelapa Kurang Kalori Nor Zalina Mat Saad 2022 47 TS 2022/12/135 Proses Pengeluaran Makanan Ayam Kampung MARDI Berasaskan PKE yang Ditambah Enzim Dr. Noraini Samat 2022 48 CR 2022/13/089/
LY2022W04542/
CRLY2022W04542TEKNOLOGI PENGOVULAN BERGANDA DAN PERMANIAN BERADAS UNTUK PENGHASILAN EMBRIO IN VIVO Teknologi Pengovulan Berganda dan Permanian Beradas untuk Pengeluaran Embrio Lembu Secara in Vivo Dr. Habsah Bidin 2022 49 CR 2022/14/090/
LY2022W04541/
CRLY2022W04541TEKNIK PEMBAJAAN DENGAN SELENIUM BAGI MENINGKATKAN NUTRISI SAYUR BAYAM
Teknik Pembajaan dengan Selenium bagi Meningkatkan Nutrisi Sayur BayamDr. Dayang Safinah Nayan 2022 50 PVP 2022/15/053/
PVBT021/22SUGARPINE/MAHKOTA PONTIAN'
Hibrid baharu Nanas Josapine x 53-116 (1) – Line 1Nurul Shamimi Abdul Ghani 2022 51 TS 2022/16/136 Formulasi Baja Fertigasi Bagi Meningkatkan Penghasilan Rizom Halia Dr. Yaseer Suhaimi Mohd 2022 52 CR 2022/17/091/
LY2023W00202/
CRLY2023W00202Pemeliharaan Ratu Lebah (Heterotrigona itama) secara massa Mohd Fahimee Jaapar 2022 53 CR 2022/18/092/
LY2022W04543/
CRLY2022W04543“RiceFert-OC” Online Calculator for Fertilizer Recommendation Muhammad Zamir Abdul Rashid 2022 54 CR 2022/19/093/
LY2022W04544/
CRLY2022W04544TEKNOLOGI PENGHASILAN BENIH CENDAWAN KUKUR MENGGUNAKAN PELET KAYU
Teknologi Penghasilan Benih Cendawan Kukur Kos EfektifKhairul Asfamawi Khulidin 2022 55 CR 2022/20/094/
LY2022W04545/
CRLY2022W04545Teknologi Pengeluaran Cendawan Kukur Khairul Asfamawi Khulidin 2022 56 CR 2022/21/095/
LY2022W04546/
CRLY2022W04546Teknik Pemprosesan Minimum Nangka Muda Nur Syafini Ghazali 2022 57 PT 2022/22/094 Teknologi LFIA Untuk Pengesanan Penyakit (BDB) Pisang Mohd Afendy Abdul Talib 2022 58 CR 2022/23/096/
LY2023W00203/
CRLY2023W00203Prosedur Operasi Standard Penanaman Padi Wangi MRQ76 Dr. Asfaliza Ramli 2022 59 TS 2022/24/137 Penghasilan Filem Boleh Dimakan Berasaskan Kanji Sagu dan Rumpai Laut Menggunakan Kaedah Penyemperitan Dr. SiahWatt Moey 2022 60 CR 2022/25/097/
LY2023W00201/
CRLY2023W00201PENGENDALIAN LEPASTUAI CERI TERENGGANU SEGAR
Teknologi Pengendalian Lepastuai Ceri TerengganuDr. Zaulia Othman 2022 61 CR 2022/26/098/
LY2023W00204/
CRLY2023W00204Pakej Mekanisasi Ladang Bagi Pengeluaran Ubi Keledek Anuar Abdullah 2022 62 TS 2022/27/138 Formulasi Baja Keledek untuk Penanaman Secara Fertigasi Dr. Yaseer Suhaimi Mohd 2022 63 CR 2022/28/099/
LY2023W01327/
CRLY2023W01327Pakej Pembajaan Padi Wangi Bagi Mengekalkan Ciri Kualiti Dr. Shahida Hashim 2022 64 CR 2022/29/100/
LY2023W01330/
CRLY2023W01330BIOSENSOR DNA UNTUK PENENTUAN PANTAS DAN TEPAT VARIETI DURIAN MUSANG KING
Biosensor DNA untuk Penentuan Pantas dan Tepat Varieti Durian Musang KingDr. Lau Han Yih 2022 65 TS 2022/30/139 Teknologi LAMP Untuk Pengesanan Tepat DNA Khinzir Dalam Produk Makanan Dr. Lau Han Yih 2022 66 CR 2022/31/101 Prototaip Penggerak Utama Pintar Separa Automasi Ir. Dr. Badril Hisham Abu Bakar 2022 67 CR 2022/32/102/
LY2023W01332e-SIAAP - Aplikasi Sistem Amaran Awal Serangan Perosak Benah Perang Dr. Arina Mohd Noh 2022 68 CR 2022/33/103 TEKNOLOGI PENGENDALIAN LEPASTUAI UBI KELADI SEGAR
Teknologi Pengendalian Lepastuai Ubi Keladi WangiDr. Zaulia Othman 2022 69 TS 2022/34/140 Minuman Nektar Buah Campuran Berciri Anti Radang Untuk Warga Tua Siful Bahri Sa'ari 2022 70 PVP 2022/35/054/
PVBT006/23Titisan Inbreed Jagung Manis-HBL Nor Hazlina Mat Sa'at 2022 71 PVP 2022/36/055
PVBT004/23Titisan Inbreed Jagung Manis-MML Nor Hazlina Mat Sa'at 2022 72 PVP 2022/37/056
PVBT005/23Titisan Inbreed Jagung Manis-BCL Nor Hazlina Mat Sa'at 2022 73 PVP 2022/38/057/
PVBT003/23Hibrid jagung manis-QP
Hibrid jagung manis berasaskan 'Improved MASMADU'
Hibrid Baharu Jagung Manis
(Hibrid Jagung Manis NH18-Tajuk Baharu JPPI)Nor Hazlina Mat Sa'at 2022 74 CR 2022/39/104/
LY2023W01334/
CRLY2023W01334PROSEDUR OPERASI STANDARD (SOP) TEKNOLOGI PENGURUSAN SISA LANSKAP BERSKALA BESAR MELALUI KAEDAH PENGOMPOSAN
Teknologi Pengurusan Sisa Lanskap Berskala Besar Melalui Kaedah PengomposanMohammad Hariz Abd Rahman 2022 75 CR 2022/40/105 PROSEDUR OPERASI STANDARD (SOP) TEKNOLOGI PIROLISIS BAGI PENGHASILAN BIOCHAR DAN CUKA KAYU DARIPADA SISA PERTANIAN
Teknik Pengurusan Sisa Pertanian Secara Efektif Dengan Kaedah Pirolisis Bagi Penghasilan Biochar dan Cuka KayuMohammad Hariz Abdul Rahman 2022 76 TS 2022/41/142 Minuman Pra-Campuran Kopi Liberica Dengan Ekstrak Pegaga Untuk Kesihatan Geriatrik Nik Hafizah Nik Ubaidillah 2022 77 UI 2021/01/021/
UI2021003923AN ADJUSTABLE LIQUID SPAWN INOCULATION DEVICE
Alat Penyuntik Benih Cendawan Cecair Boleh Laras (Adjusted Spawn Liquid Volume Injector, (ALVI)Khairul Asfamawi Khulidin 2021 78 TS 2021/02/094 Teknologi Penghasilan Benih Cendawan Cecair Khairul Asfamawi Khulidin 2021 79 TS 2021/03/095 Minuman Kuini Difermentasi : Agen Therapeutik Baharu untuk Hiperkolesterolemia Dr. Musaalbakri Abdul Manan 2021 80 TS 2021/04/096 Minuman Ceri Terengganu Difermentasi : Agen Therapeutik Anticholesterol Baharu Dr. Musaalbakri Abdul Manan 2021 81 UI 2021/05/022/
UI2021003916A MULTI-MODE CONVECTIVE DRYER
Rotary Convective Dryer (RCD) : A Novel Innovation for Drying Grated CoconutYahya Sahari 2021 82 TS 2021/06/097 Formulasi Lengkap Berasaskan Konsortium Mikrob Berkesan untuk Pengawalan Mati Rosot Betik Noriha Mat Amin 2021 83 TS 2021/07/098 GreenCoat: Formulasi Bahan Salutan Agro-Polimer dan Teknik Salutan Baja Sebatian untuk Tanaman Betik Muhammad Syahren b Adzahar 2021 84 TS 2021/08/099 GreenCoat: Formulasi Bahan Salutan Agro-Polimer dan Teknik Salutan Baja Sebatian untuk Tanaman Mangga Muhammad Syahren b Adzahar 2021 85 CR 2021/09/064/
LY2021W01657/
CRLY2021W01657Pakej Pembajaan Padi di Kawasan Luar Jelapang bagi Skim Padi Skuduk-Chupak Zaki Musa 2021 86 CR 2021/10/065/
LY2021W04429/
CRLY2021W04429Formulasi Makanan Berkos Kompetitif untuk Tilapia Farahiyah Ilyana Jamaludin 2021 87 TS 2021/11/100 Teknologi Penghasilan Produk Topikal Anti-Penuaan dan Anti-Pigmentasi Daripada Cendawan Kukur Dang Lelamurni Abd Razak 2021 88 TS 2021/12/101 Titisan Padi Transgenik yang Rintang (Resistance) kepada Racun Glyphosate)
(Kaedah Penghasilan Benih Padi Transgenik)Dr. Zuraida Ab Rahman 2021 89 PVP 2021/13/051 Camey, A Hybrid to Enhance the Coconut-based industry in Malaysia Sentoor A/L Govindasamy 2021 90 PVP 2021/14/052/
PVBT 026/21MARIA
Varieti Padi Spesialti MRQ103Dr. Asfaliza Ramli 2021 91 TS 2021/15/102 Formulasi Makanan Tepat Kambing Kacukan Katjang-Boer
(Permulaan/Krib)Dr. Predith A/L Michael 2021 92 TS 2021/16/103 Formulasi Makanan Lembu Kedah Kelantan Elit
(Pra Pembiakan / Penggemukan)Dr. Marini Ahmad Marzuki 2021 93 TS 2021/17/104 Proses Menghasilkan Anak Benih Alovera (Aloe Sinensis) Bernilai Tinggi Melalui Kaedah Kultur Tisu Dr. Zuraida Ab.Rahman 2021 94 CR 2021/18/066/
LY2021W04205/
CRLY2021W04205MANUAL PROSEDUR OPERASI STANDARD PENGELUARAN BAHAN TANAMAN HIASAN EKSOTIK UNTUK LANDSKAP
Kaedah Pengeluaran Bahan Tanaman Eksotik Secara Massa Melalui Keratan MikroSakinah Idris 2021 95 CR 2021/19/067/
LY2021W04204/
CRLY2021W04204MANUAL PROSEDUR OPERASI STANDARD KAEDAH PEMBIAKAN BAHAN TANAMAN NATIF BERFUNGSI MELALUI KELOPAK BEBAWANG, KERATAN DAUN, KERATAN BATANG DAN BELAHAN RIZOM SECARA MASSA
Kaedah Pembiakan Bahan Tanaman Natif Berfungsi Melalui Kelopak Bebawang, Keratan Daun, Keratan Batang dan Belahan Rizom Secara MassaMasnira Mohammad Yusoff 2021 96 UI 2021/20/023/
UI 2021007582A PINEAPPLE PRUNING MACHINE
Pineapple Pruning Machine for Pineapple Sucker ProductionAdli Fikri Ahmad Sayuti 2021 97 TS 2021/21/105 Serbuk Pracampuran Minuman Kaya Anthosianin Dan Serat Diet Berciri Anti-hiperkolesterolemik Tun Norbrillinda Mokhtar 2021 98 TS 2021/22/106 Teknologi Kiub Asam Pedas Norzaleha Kasim 2021 99 TS 2021/23/107 Teknologi Pracampuran Bijirin Vege Segera Kaya Vitamin dan Mineral Berciri Anti Tekanan Oksidatif untuk Geriatrik Zuwariah Ishak (100) 2021 100 TS 2021/24/108 Teknologi Penghasilan Air Kelapa Tua Difermentasi Sebagai Minuman Kesihatan Mohd Izwan Mohd Lazim 2021 101 CR 2021/25/068/
LY2021W04427/
CRLY2021W04427MANUAL PROSEDUR OPERASI STANDARD SISTEM MEKANISASI PEMPROSESAN MINIMUM NANGKA
Sistem Mekanisasi Pemprosesan Minimum NangkaDr. Zainun Mohd Shafie 2021 102 CR 2021/26/069/
LY2021W04430/
CRLY2021W04430MANUAL PROSEDUR OPERASI STANDARD IMPELEMEN PEMBAJAK ALUR SUB-PERMUKAAN MENGGUNAKAN TALI BIODEGRADASI
Sub-Surface Mole Plough Using Biodegradable Rope / Pembajak alur sub-permukaan menggunakan tali biodegradasiEddy Herman Sharu 2021 103 TS 2021/27/109 Formulasi Makanan Tepat Kambing Kacukan Katjang-Boer
(Pembesaran)Dr. Predith A/L Michael 2021 104 TS 2021/28/110 Formulasi Makanan Tepat Kambing Kacukan Katjang-Boer
(Penggemukan)Dr. Predith A/L Michael 2021 105 TS 2021/29/111 Formulasi Makanan Tepat Kambing Kacukan Katjang-Boer
(Sara Diri)Dr. Predith A/L Michael 2021 106 TS 2021/30/112 Formulasi Makanan Lembu Kedah Kelantan Elit
(Pembiakan)Dr. Marini Ahmad Marzuki 2021 107 TS 2021/31/113 Formulasi Makanan Lembu Kedah Kelantan Elit
(Laktasi)Dr. Marini Ahmad Marzuki 2021 108 TS 2021/32/114 Formulasi Makanan Lembu Kedah Kelantan Elit
(Pertumbuhan)Dr. Marini Ahmad Marzuki 2021 109 CR 2021/33/070/
LY2021W04206/
LY2021W04206MANUAL TEKNOLOGI PENGELUARAN KAMBING KATJANG-BOER SECARA SEMI-INTENSIF
Pakej Formulasi Makanan Tepat Kambing Kacukan Katjang-BoerDr. Predith A/L Michael 2021 110 CR 2021/34/071/
LY2021W04209/
CRLY2021W04209MANUAL TEKNOLOGI PENGELUARAN LEMBU PEDAGING KEDAH KELANTAN ELIT
Pakej Formulasi Makanan Lembu Kedah Kelantan ElitDr. Marini Ahmad Marzuki 2021 111 TS 2021/35/115 ‘Recovery Sports Drink’ Untuk Atlet dan Golongan Aktif Bersukan Wan Nur Zahidah Wan Zainun 2021 112 UI 2021/36/024/
UI 2021007278A METHOD FOR DETECTING BLOOD DISEASE IN BANANA
Kit Pengesanan Lapangan BDB Pisang Melalui Amplifikasi Isothermal DNA Dan Penggumpalan Partikel KarbonDr. Norliza Abu Bakar 2021 113 UI 2021/37/025/
UI 2021006846CROP RESIDUES SHREDDER IMPLEMENT FOR TRACTORS
Implemen Penghancur Pokok NanasRohazrin Abdul Rani 2021 114 UI 2021/38/026/
UI 2021006671A POLYOXYMETHYLENE GROUSER TRACK SHOE FOR AGRICULTURAL TRACK
Lightweight Grousers for Agricultural Tracks : New Solution For Soft Soil ProblemMohd Khusairy 2021 115 CR 2021/39/072/
LY2021W04208/
CRLY2021W04208PARENT STOCK AYAM SAGA MANUAL OPERASI STANDARD 2021
Teknologi Pengeluaran Anak Ayam Kampung MARDI di Ladang Penternak Parent Stock (PS)Muhammad Mohd Sabri 2021 116 CR 2021/40/073/
LY2021W06184/
CRLY2021W06184Teknologi Penanaman Kuini Dr. Mohd Shukri Mat Ali 2021 117 CR 2021/41/074/
LY2021W04210/
CRLY2021W04210KELADI DI MALAYSIA
Teknologi Pengeluaran Keladi Berskala PerintisUmikalsum Mohamed Bahari 2021 118 CR 2021/42/075/
LY2023W01328/
CRLY2023W01328MANUAL TEKNOLOGI PEMPROSESAN CUKA
(Upscaling of vinegar processes through fermentation of coconut and pineapple substrates)Dr. Kamariah Long 2021 119 TS 2021/43/116 Produk Krim Anti Radang Berasaskan Sayuran Tradisional (Maman) Dr. Sanimah Simoh 2021 120 TS 2021/44/117 Nano-emulsi bagi mengawal pertumbuhan fungus Aspergillus flavus pada jagung bijian Dr. Noor Azlina Masdor 2021 121 TS 2021/45/118 Minuman Jus Kuini Berciri Prebiotik Saiful Bahri Sa'ari 2021 122 CR 2021/46/076/
LY2021W04207/
CRLY2021W04207PROSEDUR OPERASI STANDARD PENGURANGAN KEHILANGAN LEPAS TUAI PADI
Pelaksanaan Prosedur Operasi Standard (SOP) bagi pengurangan Kehilangan Lepas Tuai padi melalui pelarasan jentuaiDr. Azman Hamzah 2021 123 CR 2021/47/077/
LY2021W04731/
CRLY2021W04731Sistem Penyejukan Evaporatif Kos Efektif Dalam Pengangkutan Sayuran Ts. Dr. Masniza Sairi 2021 124 CR 2021/48/078/
LY2022W04540/
CRLY2022W04540PROSEDUR OPERASI STANDARD PENGENDALIAN MEKANISASI
LADANG PENGELUARAN KUBIS TANAH RENDAH
Sistem Mekanisasi Ladang Lengkap Bagi Pengeluaran Kubis Tanah RendahIr. Ts. Mohd Fazly Mail 2021 125 TS 2021/49/119 Teknologi Tauhu Ikan Patin Nik Hafizah Nik Ubaidillah 2021 126 TS 2021/50/120 Teknologi Pengeluaran Makanan Lembu Baka Brakmas
(Pra Pembiakan)Dzulfazly Aminudin 2021 127 TS 2021/51/121 Teknologi Pengeluaran Makanan Lembu Baka Brakmas
(Pembiakan)Dzulfazly Aminudin 2021 128 TS 2021/52/122 Teknologi Pengeluaran Makanan Lembu Baka Brakmas
(Laktasi)Dzulfazly Aminudin 2021 129 TS 2021/53/123 Teknologi Pengeluaran Makanan Lembu Baka Brakmas
(Tumbesaran)Dzulfazly Aminudin 2021 130 CR 2021/54/079
LY2023W04414/
CRLY2023W04414SOP TEKNOLOGI PENGELUARAN MAKANAN LEMBU BAKA BRAKMAS
Teknologi Pengeluaran Makanan Lembu Baka BrakmasDzulfazly Aminudin 2021 131 CR 2021/55/080/
LY2021W06181/
CRLY2021W06181MANUAL TEKNOLOGI TEKNIK PENGENDALIAN LEPAS TUAI NANGKA J33 UNTUK PASARAN EKSPORT
Teknik pengendalian lepas tuai nangka untuk pasaran eksportJoanna Cho Lee Ying 2021 132 TS 2021/56/124 Benih Cecair untuk Cendawan Tiram Kelabu Ganisan Krishnen 2021 133 TS 2021/57/125 Benih Pepejal untuk Cendawan Kukur Ganisan Krishnen 2021 134 PT 2021/58/091/
PI2022005377POLYCLONAL ANTIBODIES AND USE THEREOF
Teknologi Immunosensor Untuk Pengesanan Kuantitatif Agen Penyakit Hawar Daun Bakteria, Jalur Daun Bakteria dan KarahDr. Nur Azura Mohd Said 2021 135 CR 2021/59/081/
LY2022W02982/
CRLY2022W02982PROSEDUR OPERASI STANDARD (SOP) TEKNOLOGI MITIGASI PEMBEBASAN GAS RUMAH KACA BAGI TANAMAN PADI MELALUI APLIKASI MIKROB PENGURAI JERAMI
Teknologi Mitigasi Pembebasan Gas Rumah Kaca Bagi Tanaman Padi Melalui Aplikasi Mikrob Pengurai JeramiMohammad Hariz Abd Rahman 2021 136 CR 2021/60/082/
LY2022W02983/
CRLY2022W02983PROSEDUR OPERASI STANDARD (SOP) TEKNOLOGI ADAPTASI PERUBAHAN CUACA BAGI TANAMAN PADI MELALUI KAEDAH PENGURUSAN AIR
Teknologi Adaptasi Perubahan Cuaca Bagi Tanaman Padi Melalui Kaedah Pengurusan AirMohd Aziz Rashid 2021 137 CR 2021/61/083/
LY2022W02967/
CRLY2022W02967Teknik kombinasi suhu rendah dan pembungkusan untuk pemanjangan hayat durian segar bagi segmen pasaran berbeza Nur Azlin Razali 2021 138 CR 2021/62/084/
LY2022W02966/
CRLY2022W02966Teknologi Pengendalian Lepas Tuai Cendawan Tiram Kelabu Hibrid (MP9, MP28) dan Cendawan Kukur Dr. Zaulia Othman 2021 139 CR 2021/63/085/
LY2022W02965/
CRLY2022W02965Teknik Kombinasi Perlakuan Pra-Kondisi Suhu dan Pembungkusan Atmosfera Terubahsuai untuk Pemanjangan Hayat Simpanan Betik Nur Azlin Razali 2021 140 TS 2021/64/126 Produk bioingredien buahan premium difermentasi dengan faedah kesihatan yang ditambah baik dihasilkan melalui proses fermentasi yang unik dan tepat menggunakan strain probiotik kombucha terpilih:
(i) Daun Betik
(ii) Buah Betik
(iii) Daun Mangga
(iv) Daun Nangka
(v) Buah NangkaDr. Koh Soo Peng 2021 141 TS 2021/65/127 Produk Minuman Kelulut Prebiotik Float Bead Dr. Koh Soo Peng 2021 142 TS 2021/66/128 Nektar Campuran Roselle dan Pitaya Kaya Antioksidan Mohamed Nazim Anvarali 2021 143 CR 2020/01/046/
LY 2020005932/
CRLY00027268Teknologi Mekanisasi Pemprosesan Bepang Kacang Dr. Azman Hamzah 2020 144 PT 2020/02/090/
PI 2020004690AN APPARATUS AND A METHOD FOR CLEANING A BIRD NEST
Sistem Robotik Berasaskan Komputer Berpenglihatan Dengan Mekanisasi Sedutan Khas untuk Membersihkan Kekotoran Sarang Burung WalitDr. Ten Seng Teik 2020 145 CR 2020/03/047/
LY2020000762/
CRLY00023243Aplikasi Mudah Alih Pemantauan Pelarasan Jentuai Padi Di Malaysia Mohd Shahmihaizan Mat Jusoh 2020 146 TS 2020/04/080 Pengesanan Kelapa Matag F1 Menggunakan Penanda SNP Daripada Alat Agena Massarray Dr. Khairun Hisam Nasir 2020 147 PVP 2020/05/046/
PVBT018/21SERI JELIRA 1 - Benih Pepejal Untuk Cendawan Tiram Kelabu (MP9) Dr. Ganisan Krishnen 2020 148 PVP 2020/05/046/
PVBT019/21SERI JELIRA 2 - Benih Pepejal Untuk Cendawan Tiram Kelabu (MP28) Dr. Ganisan Krishnen 2020 149 CR 2020/06/048/
LY2020002156/
CRLY00024461MARDIApps: Aplikasi Mudah Alih (myBioAgent) Mohamad Zulkifly Zakaria@ Mustafa 2020 150 CR 2020/07/049/
LY2020002157/
CRLY00024457MARDIApps: Aplikasi Mudah Alih (myPadiManager) Mohamad Zulkifly Zakaria@ Mustafa 2020 151 CR 2020/08/050/
LY 2020005928/
CRLY00027272Sistem Pengeluaran Benih Induk Hibrid Kadaria 1 di Peningkatan Skala Mohd Solihen Jamal 2020 152 TS 2020/09/081 Kaedah Penghasilan Ekstrak Pegaga Kaya Triterpenoids Dr. Madzlan Kasran 2020 153 CR 2020/10/051/
LY2021W00876/
CRLY2021W00876TEKNOLOGI PENANAMAN KUBIS BUNGA TANAH RENDAH DI BAWAH STRUKTUR PELINDUNG HUJAN
Teknologi Pengeluaran Hibrid Kobis Bunga Tanah RendahNorfadzilah Ahmad Fadzil 2020 154 CR 2020/11/052/
LY2021W00871/
CRLY2021W00871SISTEM PENGENALPASTIAN DAN PENGIRAAN IMEJ SERANGGA (SOFTWARE)
Sistem Pengenalpastian Imej SeranggaMohammad Aufa Mhd. Bookeri 2020 155 TS 2020/12/082 Panel Penanda Molekul Bagi Capjari DNA Varieti Rambutan Mohd Shahril Firdaus Ab Razak 2020 156 TS 2020/13/083 Teknologi Pemprosesan Minuman Komposit Pra Campuran Konvenien sebagai Makanan Lengkap Wan Nur Zahidah Wan Zainon 2020 157 CR 2020/14/053/
LY 2020005930/
CRLY00027270MANUAL PROSEDUR OPERASI STANDARD PENGGUNAAN MESIN PENANAM NANAS DENGAN SISTEM SUAPAN SULUR AUTOMATIK MARDI Alat/Mekanisma Suapan Automatik Bagi Mesin Penanam Nanas Rohazrin Abdul Rani 2020 158 CR 2020/15/054/
LY 2020005931/
CRLY00027269Mesin Pembentuk Doh Roti Keramat Saiful Azwan Azizan 2020 159 CR 2020/16/055/
LY2021W00865/
CRLY2021W00865APLIKASI ANTARAMUKA PENGGUNA BERGRAFIK SISTEM PENDERIAAN NUTRIEN TANAH (SOILSENSEAPPS)
Sistem Penderia Nutrien Tanah untuk Pembajaan Padi Secara Kadar Boleh UbahDr. Siti Noor Aliah Baharom 2020 160 TS 2020/17/084 Teknologi Cereal Bernutrisi Antosianin Daripada Ubi Keledek Anggun Dr. Faridah Hussin 2020 161 TS 2020/18/085 Teknologi Crisps Tinggi Serat Diet Daripada Tepung Ubi Keledek Anggun Dr. Aida Hamimi Ibrahim 2020 162 TS 2020/19/086 Penutup Botol Dengan Pelepasan Nutrien Jenis Pintar Mohd Romainor Manshor 2020 163 TS 2020/20/087 Formulasi SAR Efektif Melalui Penghasilan Protein Rekombinan untuk Pengawalan Mati Rosot Betik Melalui Penilaian di Rumah Kaca dan di Lapangan Dr. Norliza Abu Bakar 2020 164 CR 2020/21/056/
LY 2020005927/
CRLY00027274SEED TREATMENT PACKAGE FOR BACTERIAL PANICLE BLIGHT DISEASE CONTROL
Kaedah Rawatan Benih untuk Kawalan Penyakit Hawar Bulir BakteriaKogeethavani A/P Ramachandran 2020 165 CR 2020/23/058/
LY2021W00861/
CRLY2021W00861An On-The-Go Variable Rate Fertilizer Application System (Software) Ir. Dr. Badril Abu Bakar 2020 166 PVP 2020/24/047/
PVBT 062/20TOLERICA
Hibrid Baharu Betik Toleran Penyakit Mati Rosot Betik, Berhasil Tinggi dan BerkualitiMohd Azhar Hassan 2020 167 CR 2020/25/059/
LY2019002553/
CRLY00013442Sistem Pengurusan Kenderaan Jabatan Secara Dalam Talian E-Pengangkutan Mohammad Shukri Mohammad Saleh 2020 168 PVP 2020/26/048/
PVBT 060/20KEMBANG SARI - Varieti Padi Wangi MRQ 104 Dr. Asfaliza Ramli 2020 169 PVP 2020/27/049/
PVBT 058/20Varieti Padi Inbred Baharu MARDI - MR315 Elixon Sunian @ Elixson Sulaiman 2020 170 PVP 2020/28/050/
PVBT 059/20LEMBAYUNG
Klon Baharu Ubi Keledek Ungu Mutan Berhasil Tinggi dan Kaya AntosianinNurul Afza Karim 2020 171 CR 2020/29/060/
LY 2020005929/
CRLY00027271SOP Adaptasi Penanaman Coreopsis tinctoria Dr. Hanim Ahmad 2020 172 TS 2020/30/088 Formulasi Naturalistik Multispesies (NM1) untuk Perlandskapan Dr. Hanim Ahmad 2020 173 TS 2020/31/089 Formulasi Naturalistik Multispesies Perenial (NMP1) untuk Perlandskapan Dr. Hanim Ahmad 2020 174 TS 2020/32/090 Produk Minuman Berasaskan Terung Asam Kaya dengan Asid Hidroksisinamik yang Mempunyai Aktiviti Anti-Obesiti bagi Penurunan Berat Badan Mohd Waznul Adly Mohd Zaidon 2020 175 TS 2020/33/091 Produk Makanan Separa Cair (Sup Campuran Diperkaya Ekstrak Pegaga Daripada Sumber Pertanian dan Rumpai Laut) Dr. Madzlan Kasran 2020 176 TS 2020/34/092 Pembangunan Produk Sapuan Minyak Kelapa Dara (VCO) Dr. Koh Soo Peng 2020 177 CR 2020/35/061/
LY2021W00856/
CRLY2021W00856Teknologi Pemprosesan Roti Bernutrisi Antosianin daripada Ubi Keledek Anggun Dr. Khairunizah Hazila Khalid 2020 178 CR 2020/36/062/
LY2021W04428/
CRLY2021W04428Teknologi Lepas Tuai Ubi Keledek Ungu Mutan Terpilih (V6D3-2) Noor Ismawaty Nordin 2020 179 TS 2020/37/093 Teknologi Gegulung Buah (Fruit Leather) Tinggi Antioksidan Wan Nur Zahidah 2020 180 CR 2020/38/063/
LY2021W01656/
CRLY2021W016563 in 1 Disc Ridger : Bed Making, Fertilizing & Mechanical Weeding Anuar Abdullah 2020 181 UI 2020/39/020/
UI2021002446A COCONUT HUSK PROCESSING MACHINE
Sistem Pemprosesan Sisa dari Industri Kelapa Muda yang Cekap dan Berdaya SaingMohd Shahmihaizan Mat Jusoh 2020 182 CR 2019/20/038/
LY2021W00854/
CRLY2021W00854Teknologi VRT Pertanian Tepat:
1) Sistem Penaburan Biji Benih Secara Kadar Boleh Ubah
2) Sistem Penaburan Baja Secara Kadar Boleh Ubah
(Aplikasi)Mohd Syaifudin Abd. Rahman 2019
2020183 CR 2019/21/039/
LY2021W00852/
CRLY2021W00852Teknologi VRT Pertanian Tepat:
1) Sistem Penaburan Biji Benih Secara Kadar Boleh Ubah
2) Sistem Penaburan Baja Secara Kadar Boleh Ubah
(Manual Pengguna)Mohd Syaifudin Abd. Rahman 2019
2020184 TS 2018/13/061 Makanan Ekstrusi Ikan Tilapia Merah Hibrid yang Berasaskan Hampas Isi Kelapa Sawit Yong Su Ting 2019 185 TS 2018/14/062 Terung Asam Powder Mix as Potential Natural Anti Hypercholesterolemic Dr. Chua Hun Pin 2019 186 TM 2018/16/034 (21)/
2019019567/
TM2019019567Vertiplanter
Self-watering Vertical PlanterMARDI (Rosnizah Kassim) 2019 187 TS 2018/17/063 Panel Penanda Molekul SNP Bagi Pengesanan Ketulenan dan Komposisi Darah Baka Kambing Katjang Azwan Jaafar 2019 188 TS 2018/18/064 Improvement of High Density SNP Panel for Genetic Assessment of
Kedah-Kelantan (KK) Cattle BreedAzwan Jaafar 2019 189 TM 2019/01/035 (5)/2019019562/
TM2019019562384@GT
'384@GoatMARDI 2019 190 UI 2019/02/016/
UI 2019000897/
MY193191-AAN APPARATUS FOR INJECTING A SUBSTANCE INTO SOIL FOR ROOT TREATMENT
A Precision Soil Injection System for Plant Disease ControlIr. Mohd Fazly Mail 2019 191 TS 2019/03/072 SCOBY jackfruit pulp beverage production : a potential anti-obesity therapeutic product Dr. Koh Soo Peng 2019 192 TS 2019/04/073 SCOBY jackfruit leaves beverage production: a potential anti-obesity therapeutic product Dr. Koh Soo Peng 2019 193 TM 2019/05/036 (5)/
2019019571SlimCleanz MARDI (Dr. Koh Soo Peng) 2019 194 CR 2019/06/035/
LY2020001891/
CRLY00024300Sustainable Method to Control Weedy Rice Dilipkumar Masilamany 2019 195 TM 2019/07/037 (5)/
2019019566/
TM2019019566ClearWR MARDI 2019 196 CR 2019/09/036
LY 2019003732/
CRLY00021672PENGESYORAN BAJA LOKASI SPESIFIK UNTUK PADI
'RiceFERT@MARDI : Pengesyoran Baja Lokasi Spesifik untuk PadiTheeba Manickam 2019 197 TS 2019/10/074 Panel Penanda Molekul SNP yang Berkait Dengan Ciri Tumbesaran Besar Ikan Tilapia Hibrid Merah Mohd Azwan Jaafar 2019 198 PVP 2019/11/043/
PVBT 018/19MARDI Warna 98 - Varieti Padi Warna Baharu dan Berkhasiat Zaki Musa 2019 199 PVP 2019/12/044/
PVBT 019/19/
PBR 0244Kelapa Hibrid CAMEARO Ahmad Ngalim 2019 200 UI 2019/14/018/
UI 2019004965/
MY-190103-AA SYSTEM FOR PRODUCING ORGANIC MATTER FROM WASTES
CompoBinYahya Sahari 2019 201 UI 2019/15/019/
UI 2019006393/
MY-196970-AA TRACTION DEVICE FOR A VEHICLE WHEEL
MoTrAid (Mobile Traction Aid)Mohd Khusairy Khadzir 2019 202 TM 2019/16/039 (5)/
2019019572/
TM2019019572-'AGTC'
Panel Penanda Molekul SNP yang Berkait Dengan Ciri Tumbesaran Besar Ikan Tilapia Hibrid MerahMARDI 2019 203 CR 2019/17/037/
LY 2019005644/
CRLY00019763Pembelaan Massa Agen Kawalan Biologi Diadegma semiclausum dan Cotesia vestalis Saiful Zaimi Jamil 2019 204 PT 2019/18/087/
PI 2020000204A FOODBORNE PATHOGEN DETECTOR
Triplepath LFIA Test Strip for Multi-Detection of Foodborne PathogensMohd Afendy Bin Abdul Talib 2019 205 TS 2019/19/075 Bahan Pembungkus Boleh Dimakan Daripada Kitosan untuk Produk Rempah Kulinari (Kiub Asam Pedas) Menggunakan Kaedah Tuangan (Casting) Noor Zainah Binti Adzaly 2019 206 CR 2019/22/040/
LY2020002128/
CRLY00024376Baka Kambing Kacukan Katjang X Boer Mohamad Hifzan Rosali 2019 207 PVP 2019/23/045/
PVBT 039/19004R
Varieti Padi Hibrid MARDI - HY012HElixon Sunian 2019 208 CR 2019/24/041/
LY2020002134/
CRLY00024359Teknologi Penanaman Misai Kucing patuh MyGAP Rosnani Abd Ghani 2019 209 CR 2019/25/042/
LY2020002133/
CRLY00024360Prosedur Operasi Standard (SOP): Pengendalian Lepastuai Misai Kucing Noor Ismawaty 2019 210 CR 2019/26/043/
LY2020002127/
CRLY00024377Aplikasi Mudah Alih MARDI Tag Asset Scanner (m-TAS) Faris Zaidi Mohd Nor 2019 211 CR 2019/27/044/
LY2020002125/
CRLY00024378Sistem Meja Bantuan ICT, MARDI Mohd Shafiq Azizan 2019 212 TS 2019/28/076 Keropok Lekor Lembut Sejukbeku Nor Salasiah Mohamed 2019 213 TS 2019/29/077 Pracampuran Sup Ikan Cendawan Nor Salasiah Mohamed 2019 214 TM 2019/30/040 (9)/
20200012590/
20200012590RiceFERT@MARDI MARDI 2019 215 PT 2019/31/088/
PI2020006647A METHOD FOR INDUCING RESISTANCE IN PLANT AGAINST DISEASE
Induced Systemic Resistance (ISR) Seedling To Control Blood Disease Of BananaDr. Ganisan Krishnen 2019 216 TS 2019/32/078 TrichoSHIELD: Biofungisida Berasaskan Trichoderma Tempatan untuk Kawalan Penyakit Antraknos Pada Cili Nur Liyana Iskandar 2019 217 PT 2019/33/089/
PI 2020001915/
MY-197204-AA KIT FOR DIAGNOSING AT LEAST ONE PLANT PATHOGEN
Kit Pengesanan Pantas Penyakit Padi BLB, BLS dan Karah melalui Teknik Amplifikasi Isothermal DNA dan Pengumpalan PartikelDr. Lau Han Yih 2019 218 CR 2019/34/045/
LY2020002130/
CRLY00024373Pakej Teknologi untuk Mengeksport Durian Musang King Premium Menggunakan Pembekuan Kriogenik Nur Azlin Razali 2019 219 TS 2019/35/079 Pembangunan Baja Nano Menggunakan Sistem Kolloid bagi Pertumbuhan Anak Pokok Betik (var sekaki) Ts. Dr. Khalisanni Khalid 2019 220 CR 2020/22/057/
LY2021W01655/
CRLY2021W01655MANUAL PROSEDUR OPERASI STANDARD SISTEM CPIS (PEMBIAKAN SECARA KERATAN BATANG ARUNDINA GRAMINIFOLIA
Sistem Rendaman Berterusan Tertutup / Close Permanent Immerse System (CPIS)Sakinah Idris 2019 221 UI 2023/27/027 Sistem Mekanisasi Ladang Pengeluaran Tembikai
(Implemen Pengurusan Sisa Ladang)Rohazrin Abdul Rani 222 CR 2023/30/117 Sistem Mekanisasi Ladang Pengeluaran Tembikai Rohazrin Abdul Rani
*Maklumat adalah senarai Harta Intelek yang aktif dari tahun 2019 sehingga 2023. -
Hubungi
Baca selanjutnya: Harta Intelek
- Last updated on .
- Hits: 10281