Reset Setting Change font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
Bahasa Malaysia | English | Lain-lain
Jata Negara_logo MOA_logo MARDI_logo Laman Web Rasmi
Institut Penyelidikan Dan Kemajuan Pertanian Malaysia

 
Facebook Twitter YouTube MARDI Wordpress Blog Scribd
QR Code Web Mobile
PERKHIDMATAN

1.6 Juta Penjawat Awam Bantu Kurangkan Pembaziran Makanan

MYsavefood_KSN

Putrajaya – 5 April 2017 – Dalam usaha menjamin sekuriti makanan negara untuk masa hadapan juga memlihara alam sekitar dan membantu ekonomi keluarga, kehilangan dan pembaziran makan di Malaysia didapati bercanggah dengan usaha tersebut. Menerusi kajian daripada SWCorp, Malaysia membuang 15,000 tan metrik makanan setiap hari. Manakala MARDI menganggarkan 7.89% padi hilang di sepanjang rantaian nilai pengeluaran.

Menurut YBhg. Tan Sri Dr. Ali Hamsa, Ketua Setiausaha Negara, data tersebut menunjukkan gejala pembaziran makan di Malaysia amat merisaukan. Malah pembaziran tersebut adalah berpunca daripada sikap masyarakat negara ini yang tidak menghargai makanan. Bagi mengatasi masalah tersebut, menerusi inisiatif MYSaveFood, beliau menyarankan agar penerapan nilai menghargai dan mengurangkan pembaziran makanan dimulai dengan 1.6 juta penjawat awam.

Selepas dilancarkan pada Mac 2016, inisiatif MYSaveFood telah mensasarkan pengurangan separuh jumlah pembaziran makanan di Malaysia menjelang tahun 2030 selaras dengan objektif Save Food peringkat global yang diterajui oleh FAO. Bagi mencapai sasaran tersebut, pengurangan sebanyak 5% setiap tahun diperlukan. Untuk itu, sokongan padu daripada semua pihak amat diperlukan bagi mencapai sasaran tersebut agar jaminan sekuriti makanan negara tercapai.

Sebagai Ketua Setiausaha Negara, YBhg. Tan Sri Dr. Ali Hamsa berpendapat gerakan menguranglan pembaziran makanan ini perlu dipelopori oleh penjawat awam di negara ini. Penerapan nilai menghargai dan mengurangkan pembaziran makan perlu diamalkan di semua pejabat-pejabat kerajaan dan majlis-majlis rasmi. Penjawat awam juga disarankan untuk mendidik anak-anak agar lebih menghargai makanan serta tidak membuang makanan begitu sahaja.

Beliau yang ditemui selepas melancarkan program MYSaveFood peringkat penjawat awam turut memaklumkan mengenai kerjasama penyelidikan MYSaveFood antara MARDI dan SWCorp. Kerjasama tersebut akan membangunkan teknologi bersesuaian bagi mengurangkan kehilangan lepas tuai dan pembaziran makanan di negara ini.


Program Jaringan Antarabangsa
Pusat Komunikasi Korporat & Kualiti, MARDI.


Last Updated 2017-04-05 19:29:37 by Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page

Hubungi Kami Enquiry e-Direktori Peta Lokasi

Hak Cipta Terpelihara 2017 MARDI

Sesuai dipapar menggunakan IE 8.0, Firefox 9.0 , Google Chrome 9.0 ke atas dengan resolusi 1024x768.

Anda Pelawat Ke :6832 Tarikh Kemaskini :28-07-2017