Reset Setting Change font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
Bahasa Malaysia | English | Lain-lain
Jata Negara_logo MOA_logo MARDI_logo Laman Web Rasmi
Institut Penyelidikan Dan Kemajuan Pertanian Malaysia

 
Facebook Twitter YouTube MARDI Wordpress Blog Scribd
QR Code Web Mobile
PERKHIDMATAN

Skop Perkhidmatan

Bil

Nama Teknologi

Diskripsi

Penjana Teknologi

Rakan Industri

1

Filet Ikan distruktur semula 'Whole-Muscle' Daripada Sisa Filet Dan Filet Kecil 

i)A flaky ‘whole-muscle' restructured fillet was developed using alginate to bind the fish pieces together.
ii)The technology was based on a chemical reaction between alginate monomer, L-guluronic acid, and calcium ions.
iii)Optimum conditions for this reaction, namely substrates concentration and temperature, were critical for the formation of a stable product.
iv)Fillet trimmings and remnants after the processing of frozen fish fillet cutlets were cleaned, sorted to remove bones and skin remnants and cut into small chunks.
v)The chunks were mixed with sodium alginate and sodium tri-polyphosphate in a vacuum tumbling machine.
vii)The mixture was quickly cast into perforated stainless steel moulds to prevent premature reaction between alginate and calcium.
viii)The shaped fish blocks were sprayed with calcium solution to allow the formation of a thin alginate gel on the surface of the blocks so that the fish pieces stick together and can easily be transferred into a calcium bath to complete the reaction by diffusion setting at low temperature.
ix)The block can be quick-frozen for frozen storage or portioned into desired sizes using a fish cutter.
x)The restructured fillet can then be used to produce value-added fillet products such as
breaded fillet cutlets, breaded fish tempura or use in everyday cooking.

Che Rohani Awang (FS)

TBD

2

Pengeluaran kek isirung sawit yang ditapai (PKC) sebagai makanan ternakan untuk makanan ayam menggunakan teknologi penapaian substrat pepejal (SSF)

i)Hampas isirung kelapa sawit (PKC) adalah hasil sampingan pemprosesan minyak isirung kelapa sawit
ii)Pengeluaran tahunan semasa adalah melebihi 2.0 juta tan
iii)PKC berpotensi menjadi bahan makanan ayam setanding jagung dan kacang soya sekiranya mutu pemakanan dan penghadamannya ditingkatkan.
iv)PKC terawat adalah produk fermentasi pepejal (solid substrate fermentation) yang menggunakan mikroorganisma dan enzim terpilih.
v)Peningkatan tenaga metabolisma (M.E.) daripada 6.0 MJ/kg ke tahap 9.0 MJ/kg mampu menggantikan 50% kandungan jagung dalam makanan ayam.
vi)Peningkatan protin kasar daripada 16.2% kepada 20% juga berpotensi menggantikan 33% hampas kacang soya dalam makanan ayam.

Abdul Rahman Abdul Razak (PB)

Euroforce Sdn. Bhd.

3

Pengeluaran berskala besar minyak pati bertapis dan berperingkat

i)The project include production of raw material for production of refined and fractional essential oil for the flavor, fragrance, aromatheraphy and pharmaceutical industries.
ii) The project include staggered planting of selected essential oil plants, mechanized post harvest bulk handling, automated distiller system, secondary processing (fractional distillation of essential oils for production of refined essentials oils and valuable fractions for use in the perfumery, flavour, pharmaceutical and chemical industries), waste material handling, standardization of essential oils and also packaging & marketing essential oils

Ahmad Abdul Wahab (TS)

Budayatama Corp Sdn Bhd

4

Minyak Kelapa Dara tambah nilai dengan Ciri-ciri Antimikrob dan Potensi Penggunaannya

i)Dermaco™ M7 ialah ‘virgin coconut oil' (minyak kelapa dara) yang telah ditambah nilai yang mengandungi jumlah efektif komponen antimikrob dan mempunyai ‘gram bacteria positive', ‘gram bacteria negative' dan fungus.
ii)Minyak kelapa dara ini dimodifikasikan samada melalui separa hidrolisis atau ‘glycerolysis' menggunakan 1,3-positional specific lipases di bawah keadaan reaksi tertentu untuk mendapatkan ‘saturated medium chain fatty acids' dan ‘monoglycerides'.
iii)Teknologi ini adalah berdaya maju kerana prosesnya mudah, enzim yang murah dan bahan mentahnya mudah diperolehi di pasaran tempatan.

Dr. Kamariah Long (BT)

Wawasan Tebrau Group of Companies

5

Projek menaiktaraf loji mini untuk menghasilkan baja cecair penggalak tanaman berasaskan asid Nitro-Humik

i)Asid Nitro-Humic (NHA) ialah molekul aktif secara bio-kimia yang mempunyai berat molekul yang tinggi bersamaan dengan asid humic.
ii)NHA diekstrak daripada arang selepas menjalani proses penitratan yang mengandungi campuran asid organik kompleks.
iii)NHA mengandungi tindakbalas kimia yang tinggi dengan ‘cation exchange capacity' (CEC).
iv)NHA juga dikenali kerana peranan dalam meningkatkan kasuburan tanah, meningkatkan pengambilan nutrisi oleh tumbuhan, menggalakkan aktiviti biologikal tanah dan meningkatkan kapasiti penyerapan air.

Wong Nam Chong / Mohammad Syahreen Adzahar (BE)

CCM Fertilizer Sdn Bhd

6

Proses perintis kompos Biological Nitrogen Fixation (BNF) untuk pengeluaran bio-baja pepejal

i) Biological Nitrogen Fixation (BNF) produced from agricuture wastage through several steps like composting process and etc.
ii)The results showed that:
- Stable N-rich compost improves soil properties.
- Effective carrier for the N fixers.
-Improves the N fixation process
-Improves crop uptake of applied CM
-Technology can easily adopted by compost producers to improve product quality.
-Does not require major modification to the production process for the technology adoption.

Dr. Suhaimi Mardzuki (BE)

IBG Ventures Sdn Bhd

7

Pembangunan serbuk beras perang dan bijirin sarapan pagi pemakanan dan nutraseutikal daripada produk berasaskan beras tempatan menggunakan teknologi penyemperitan langsung

i)This healthy grain which is gluten free, contains the nutrient dense fiberful bran and inner germ layer where the majority of the bioactivity compounds are found as well as the starchy endosperm.
ii) The fiber reduce heart disease and aid laxatin, may reduce the risk of certain cancer.
iii)Germinated brown rice (GBR) has more nutrition over milled rice or ordinary brown rice

Rasidan Ariffin (FS)

Jabi Rice Mill Sdn Bhd

8

Penubuhan kilang perintis puri buah-buahan untuk buah-buahan tropika menggunakan penggelek skru mendatar

i)Makmal pemprosesan puri buah-buahan ini mengikut standard GMP dengan mengambil kira material pembinaan makmal, proses aliran sistem dan juga rekabentuk serta pembinaan mesin
ii) Dengan tambahan ‘horizontal screw press', puri yang diperolehi lebih baik dari segi kualiti dan kecekepan
iii) Proses penghasilan puri dengan menggunakan teknik ini menambahkan pengeluaran dan mengurangkan pembaziran

Mohd Zainal Ibrahim (ER)

Golden Aroma Agr. Sdn Bhd

9

Pengeluaran berskala besar padi merah di kawasan bukan jelapang padi

i)Beras berwarna telah digunakan secara meluas kerana manfaatnya dari sei kesihatan
ii)Anthocyanins ialah unsur utama di dalam beras berwarna terutamanya beras merah dan varieti ungu di mana ianya telah ditemui oleh ramai penyelidik
iii)Selain anthocyanins, zat besi seperti arsenic juga merupakan faktor penting dalam penghasilan makanan bayi di mana had untuk arsenic di dalam makanan bayi ialah 100ppb
iv)YTM 10, YTM 15 dan YTM 16 mempunyai potensi penghasilan yang baik, mempunyai ketahanan dari penyakit dan serangga perosak dan mempunyai kandungan phytochemical yang tinggi untuk penghasilan produk makanan

Asfaliza Ramli (RI)

NESTLE Manufacturing (Malaysia) Sdn. Bhd.

10

Sistem pengeluaran pengganda kawanan kambing Boer Malaysia

i)Pembiakan kambing Boer menggunakan "Assisted Reproductive Technology" (ART)
ii)Pemindahan embrio meliputi aspek pengesanan galak pada lembu, suntikan hormon perangsang folikel, permanian beradas, pungutan embrio, mencari embrio yang dipungut dan kaedah pemindahan embrio
iii)Pengurusan dan pemakanan yang dibangunkan oleh MARDI membolehkan kambing Boer mencapai potensi sebagai pembekal daging yang berkualiti.

Dr. Musaddin Kamaruddin (AS)

Subur Sejahtera Sdn. Bh

 

 



Last Updated 2016-05-03 12:02:17 by Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page

Hubungi Kami Enquiry e-Direktori Peta Lokasi

Hak Cipta Terpelihara 2017 MARDI

Sesuai dipapar menggunakan IE 8.0, Firefox 9.0 , Google Chrome 9.0 ke atas dengan resolusi 1024x768.

Anda Pelawat Ke :6280 Tarikh Kemaskini :29-06-2017