Khamis, 28 08 2014 bersamaan |

Soalan Lazim | Pautan | Bantuan | Peta Laman

  $titleoribg $titleoribg $titleoribg $titleoribg      

Skop Perkhidmatan

 

Produk makanan dan pertanian yang berada di pasaran perlu lengkap dari aspek jaminan kualiti dan keselamatan. Bagi tujuan itu, makmal menyediakan perkhidmatan analisis bagi sampel makanan dan pertanian. Perkhidmatan dijalankan mengikut keperluan individu melalui analisis makmal yang kos efektif, cekap dan pantas. Makmal telah dianugerahkan akreditasi persijilan ISO/IEC 17025 daripada Jabatan Standard Malaysia (DSM). Pensijilan ini memberi keyakinan kepada pelanggan terhadap tahap kompetensi perkhidmatan yang ditawarkan mengikut piawaian antarabangsa.
 
Makmal terdiri daripada:
  1. Makmal Analisis Kimia Makanan
  2. Makmal Analisis Mikrobiologi Makanan
  3. Makmal Analisis Kimia Pertanian
Makmal dibarisi oleh kakitangan yang berpengalaman dalam menjalankan analisis kimia dan mikrobiologi makanan serta analisis makanan ternakan, tanah, baja, sisa pestisid dan hasilan pertanian.
 
Perkhidmatan ditawarkan:
  1. Perkhidmatan analisis yang luas dalam skop analisis makanan dan pertanian
  2. Khidmat nasihat teknikal di dalam skop analisis makanan dan pertanian samada untuk pasaran tempatan mahu pun peringkat global.
  3. Latihan sangkut di dalam kaedah analisis kimia dan mikrobiologi makanan dan kimia pertanian
 
Perkhidmatan Analisis
 
Kimia Makanan Mikrobiologi Makanan Kimia Pertanian
  • kelembapan
  • abu
  • jumlah lemak
  • serabut kasar
  • protein
  • jumlah gula
  • jumlah pepejal larut
  • jumlah keasidan
  • kanji
  • minyak pati meruap
  • kafein
  • gelatin/hydroxyproline
  • ethanol
  • lemak dan minyak (asid lemak bebas, nilai peroksida, profil asid lemak, asid thiobarbituric dan ketidaktulenan)
  • bahan pengawet (asid benzoik dan asid sorbik)
  • elemen utama, trace element dan logam berat
  • maklumat nutrisi (jumlah kalori, kalori daripada lemak, jumlah lemak, lemak tepu, kolesterol, jumlah karbohidrat, serabut diet, jumlah gula, protein, vitamin A, vitamin C, kalsium, zat besi, potasium and sod
  • Viable Plate Count
  • Yeast & Mould Count
  • E.coli
  • Coliforms
  • Faecal coliforms
  • Salmonella
  • Staphylococcus aureus
  • Bacillus cereus
  • Howard Mould Count
  • Water activity
  • Incubation test
  • pH
  • Commercial sterility test
  1. Analisis foliar :-
    • Major elements – N, P, K, Ca, Mg, Na and S
    • Trace elements – Mn, Fe, Cu, Zn, B and Al
    • Heavy metals – As, Cd, Co, Cr, Mo, Ni, Pb and Se
    • Others - Nitrate
  2. Analisis baja :-
    • Major elements – N, P, K, Ca, Mg, Na, S and Al
    • Trace elements – Mn, Fe, Cu, Zn and B
    • Heavy metals – As, Cd, Co, Cr, Mo, Ni, Pb and Se
    • Others – Nitrate, Ammonium, Total Carbon, Total Organic Carbon
  3. Analisis Tanah :-
    • pH, Conductivity, Loss of ignition, Moisture, Total Carbon/Total Organic
      Carbon, Nitrogen, Nitrate, Soluble P, Cation Exchange Capacity,
      BaseSaturation, Exchangeable Cation, Mechanical analysis.
  4. Analisis Makanan Ternakan:
      Analisis proksimat :-
    •   Ether extract, Protein (crude), Dry matter, Ash
    •   Fibre (crude), Acid detergent fiber, Neutral detergent fibre and Gross Energy
  5. Analisis Sisa Baki Racun:-
    •   Organochlorine
    •   Organophosphorus
    •   Synthetic Pyrethroids

Mukasurat: 1  2  

Tarikh Kemaskini 28 Ogos 2014 06:46 AM